Tramant a LUr
Tramant
del 15 de desembre al 25 de gener 2025
(Del 22 al 2 gener tancat)
Horari de visites:
De dilluns a divendres
tarda: de 17 h a 20 h
Dissabtes
matí de 10 h a 13:30 h
tarda: de 17 h a 20 h
Inauguració:
Diumenge 15 a les 12:30 h
LUr ceràmica il.lustrada
C/Carrer de l’Aigüeta, 152, 17100 La Bisbal d’Empordà (Girona)
Tramant és una mostra que s’estructura en una dimensió temporal. El passat, amb la resignificació de Rugs, que reflexiona sobre el valor i el simbolisme de les catifes tribals mitjançant noves formes i aplicacions; el present, amb una vessant més utilitària en la col·lecció A Taula amb LUr, que combina funcionalitat i experimentació tèxtil; i el futur, explorant les múltiples possibilitats d’un material sovint menystingut com la llana pentinada, reivindicant-ne el potencial creatiu i sostenible.
Aquesta mostra és un reflex de les inquietuds artístiques i experimentals que defineixen un dia a dia dins l’atelier O Tèxtil, on cada peça serveix com a pont entre tradició, funcionalitat i innovació.
PASSAT: RUGS
Mitjançant l’exploració de les infinites aplicacions de restes de catifes tribals podem resignificar-ne parts i posar de relleu la seva bellesa i valor històric i cultural. En aquesta mostra s’han utilitzat restes de Kilims* de Turquia i de catifes Ushak**. La resignificació d’aquests elements ofereix noves formes de valorar la creativitat d’aquestes cultures.
En la peça Jaqueta Kilim, s’ha buscat fusionar la funcionalitat i formalitat d’una jaqueta de vestir amb la tradició tribal i l’antiguitat del Kilim. Aquest diàleg crea un contrast enriquidor, un contrapunt en què ambdues dimensions es complementen.
El procés dels Emmarcats, implica reutilitzar petits retalls de catifes tribals –Ushak i Kilim– provinents de restauracions de peces més grans, aïllant-ne la simbologia. Aquest exercici convida a fixar-nos en els missatges que transmeten, com si es tractés de subratllar una frase en un text. Podem admirar els tints naturals, observar amb detall la trama que dibuixa diverses geometries i, en alguns casos, fins i tot percebre l’ordit –l’esquelet del teixit– revelat pel desgast.
Aquest treball ens connecta amb la història, els oficis tradicionals i l’art intrínsec en cada fil de les catifes.
PRESENT: A TAULA amb LUr
En la col·laboració A taula amb LUr, s’explora el contrast entre dos extrems, el de l’alta densitat i el de l’extrema lleugeresa, en un context dins la quotidianitat.
Amb l’alta densitat es treballa llana pentinada per crear peces d’elevada esponjositat i textura densa. Aquestes bases, concebudes per acollir plats i tasses, no només ofereixen una superfície càlida i confortable, sinó que també actuen com a grans aïllants tèrmics.
En contraposició, l’experiment amb una textura de trama i ordit altament subtils, elaborats amb cànem, es teixeix de manera que sorgeixin espais buits, amplis i modulables. Aquestes peces, amb la seva transparència i lleugeresa extrema, són més anecdòtiques que pràctiques, creant un efecte visual que posa en relleu els elements ceràmics que hi reposen.
L’equilibri entre aquests dos pols permet jugar entre la funcionalitat i la simbologia, enriquint l’experiència de la taula.
FUTUR: LLANA PENTINADA
La llana pentinada és un material a mig desenvolupar, però amb infinites possibilitats. Aquesta línea s’endinsa en el seu potencial, transformant-la en el punt de partida d’un camí d’experimentació.
Un dels resultats destacats d’aquesta investigació i que s’exposen és Làmpada, una peça que es troba a mig camí entre una instal·lació artística i una làmpada orgànica, jugant amb la llum i la textura per explorar noves formes.
Aquesta peça forma part d’un procés continu d’estudi de la llana quasi bé en brut –l’estat previ a la filatura– que ha donat lloc a diverses creacions. L’exploració va començar amb l’obra La Tinyosa, exposada al Fantasticat, va continuar amb Balanç 12.6 dins el marc d’Art i Gavarres, i ha evolucionat amb aplicacions desenvolupades a l’atelier de O Tèxtil. Aquestes inclouen tatamis, tapissos abstractes, i propostes conceptuals.
Aquesta investigació posa en valor la llana pentinada com a material amb un futur ric en possibilitats creatives i funcionals, reivindicant la seva singularitat i capacitat de transformació i posant de relleu el seu color original.
La mostra incorpora també peces ambientals i espontànies que inspiren noves creacions, seguint una filosofia de zero desperdici. Aquest enfocament resignifica materials per crear un cicle de reutilització, destacant la importància d’una producció sostenible i carregada de simbolisme.
Tramant explora els tèxtils tant pel seu ús pràctic com pel seu valor simbòlic, reconeixent la riquesa del passat i imaginant les possibilitats que ofereixen per al futur.
* Els Kilims són un tipus de tèxtil sense pèl realitzat amb la tècnica del tapís que es remunta a fa uns 3.500 anys, quan els pobles nòmades de l’Àsia Central els van començar a elaborar per cobrir els terres i les parets de les tendes on vivien, protegint-se del fred o de la calor. També es feien servir per folrar cadires de muntura, cobrir equipatges o protegir els animals durant els nombrosos viatges. Les peces aquí treballades daten de principis del segle XX i provenen de la part oriental de Turquia, a l’est d’Anatòlia.
** Les catifes Ushak, originàries de l’Anatòlia Occidental, tenen un protagonisme històric diferent. Cap als segles XVI i XVII, es va establir el costum de comprar aquest tipus de catifes per decorar les catedrals occidentals. Elaborades amb materials de gran qualitat i tints naturals provinents dels ecosistemes locals, aquestes catifes reflecteixen la riquesa creativa de les cultures ancestrals. Aquests retalls daten de finals del segle XVI i procedeixen de la restauració d’una catifa de medalló Ushak de 7 x 5 metres.